Pasaulinę turizmo dieną Lietuvoje palydės Europos kongresas

Rugsėjo 27 – ąją paminėsime Pasaulinę turizmo dieną. Nutarimas švęsti Pasaulinę turizmo dieną rugsėjo 27 d. priimtas 1979 m. Ispanijoje per III Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacijos Generalinę asamblėją. Ši diena švenčiama siekiant visame pasaulyje paskatinti turizmo plėtrą, užmegzti kultūrinius ryšius. Šia proga įvairiose šalyse organizuojami su turizmu susiję renginiai. Lietuvoje toks renginys įvyks spalio 3-5 d. Druskininkuose – šeštasis Europos Kaimo turizmo kongresas. Jį organizuoja Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) narė Lietuvos Kaimo turizmo asociacija (LKTA). Pasaulinės turizmo dienos proga kalbiname LKTA prezidentą Liną ŽABALIŪNĄ.

LKTA įkurta 1997 – aisiais. Pirmaisiais metais šiuo verslu kaime užsiėmė 17 sodybų. Kiek narių turite šiuo metu, kokią vietą kaimo turizmas užima visoje turizmo rinkoje?

Šių metų pradžioje Lietuvoje buvo įregistruota apie 650 kaimo turizmo sodybų, iš kurių LKTA buvo 412 sodybų ir jose gali apsigyventi beveik 13 tūkst. poilsiautojų. Taigi LKTA dalis kaimo turizme sudaro 62-63 proc. poilsio vietų kaime ir ši dalis kasmet didėja. Kas penktas turistas Lietuvoje, nakvojantis ne namuose, pasirenka būtent kaimo turizmo sodybas. Lietuvos kaimo turizmo sodybose per sezoną nakvojama apie 800 tūkst. kartų ir tokių rezultatų kitos turizmo kryptys gali tik pavydėti. O jeigu dar įvertintume sezoniškumo faktorių, tai vasarą kaimo turizmas užima apie 30 proc. viso turizmo rinkos. Tai – labai didelė dalis.

Ar dar yra galimybių Lietuvoje plėstis kaimo turizmui?

Kaimo turizmas yra verslas ir labai daug lemia rinka. Galiu pasakyti, kad ir kaimyninėse šalyse kaimo turizmas santykinai užima panašią turizmo dalį.

Per pastaruosius 5-6 metus kaimo turizmo sodybų skaičius Lietuvoje beveik nesikeičia, tik vieni pasitraukia, kiti ateina, tačiau augimas sulėtėjo ir 2004 – 2005 m. buvusių šuolių nebebus. Matyt, rinka jau yra prisotinta. Kai manęs teiraujasi norintys imtis kaimo turizmo, visada primenu, kad tai sudėtingas verslas, nes Lietuvoje jis yra sezoninis, trunkantis tik apie šimtą dienų, o sodybas reikia išlaikyti visus metus ir tai brangiai kainuoja.

Kas yra kaimo turizmo klientai?

Beveik 90 proc. kaimo turizmo klientų yra iš Lietuvos. Apie 300 tūkst. turistų iš Lietuvos ir apie 30 tūkst. iš kitų šalių.

Ko turistai tikisi iš kaimo turizmo? Ar lietuviškasis kaimo turizmas kuo nors išsiskiria tarp kaimyninių šalių?

Mes nuolat apklausiame klientus, reaguojame pagal jų pageidavimus. Absoliuti dauguma nori ramaus poilsio, kuris paįvairinamas, pavyzdžiui, plaukiojimu baidarėmis, valtimis ir t.t. Lietuvoje kaimo turizmas išsiskiria dar ir tuo, kad tarp paslaugų teikėjo ir turisto labai dažnai susiformuoja glaudus ryšys. Turistai neretai tampa sodybos savininko šeimos dalimi – jie visada čia laukiami, prisimenami, o kai poilsiauja, turi galimybę bendrauti su sodybos savininkais, netgi kartu sėsti prie pusryčių ar pietų stalo. Kai kurie turistai prašo visiškos ramybės. Jie nori pabėgti nuo miesto triukšmo, pailsėti nuo interneto ir telefono, nori pasiklausyti, kaip čiulba paukščiai, kaip kalena gandrai, kaip kvepia gėlės ir t.t. Pastaraisiais metais daugėja norinčių pailsėti visai šeimai kelias savaites ar net mėnesį.

Rugsėjo 27 d. – Pasaulinė turizmo diena. Kuo ji bus ypatinga kaimo turizmu užsiimantiems lietuviams?

Šie metai Lietuvoje užsiimantiems kaimo turizmu yra ypatingi, nes spalio 3-5 d. mes rengiame didžiausią kaimo turizmo renginį žemyne – Europos kaimo turizmo kongresą, kuris rengiamas kas dvejus metus.  Kongrese pranešimus skaitys apie 50 kaimo turizmo atstovų iš Europos šalių, JAV, Kinijos, Indijos ir kitų šalių. Dalinsimės patirtimi, diskutuosime apie kaimo turizmo ateitį. Tarp temų – svarstymai, kur kaimo turizmą veda ir sparčiai besikeičiantis gyvenimas, technologijos ir kt. Turistų srautai iš Azijos auga, taigi svarstysime, ką jiems galėtume pasiūlyti, ko jie pageidautų.

Daugiau informacijos apie 6-ąjį Europos kaimo turizmo kongresą  Lietuvoje: http://www.europeanrtcongress.org/

Nuotraukoje: LKTA prezidentas Linas ŽABALIŪNAS