ŽŪR nariai – už kokybišką ir sveiką maistą

ŽŪR organizuotoje konferencijoje „Kokybiškas maistas = sveikas žmogus“  Lietuvos avių augintojų asociacijos (LAAA) nariai degustacijai pristatė kelių rūšių dešrelių bei rūkytos dešros.

„Dar gaminame koldūnus bei blynus su aviena.  Tikrai gardūs ir sveiki produktai, nors visuomenėje vis dar vyrauja mitai, kad avieną paruošti yra sudėtinga, esą reikia ilgai marinuoti ir t.t. Tačiau iš tikrųjų daugiausia lemia avienos kokybė. Jeigu įsigysite tikrai kokybišką veislinių gyvulių mėsą, tai įsitikinsite, kad ypatingų pastangų ją ruošiant nereikės. Savo ūkyje auginame Ile de France veislės avis, kurios yra mėsinio tipo, labai vaisingos ir puikiai augančios, o jų mėsa – marmurinė, sultinga“, – pasakoja Kėdainių rajone, Dotnuvos seniūnijoje ūkininkaujančio Augio Rimkevičiaus ūkio atstovė, avių auginimo specialistė Rūta Lukoševičiūtė.

„LAAA vienas iš veiklos tikslų – veislinės avys. Naujas veisles – Ile-de-France ir Šarolė, pristatėme Lietuvos augintojams rugsėjo 26 d. asociacijos organizuotoje parodoje „Avis aprengs ir pamaitins 2020“. Ši veislė yra prancūzų pasididžiavimas. Avys mėsinės, labai stambios. Suaugę avinai sveria 150 kg ir daugiau, nelygu kaip auginami. Dar labai svarbu, kad šių avių ruja ne sezoninė kaip kitų, tai suteikia galimybę planuoti darbus taip, kad produkciją galima būtų pateikti ne tik rudenį, bet ir pavasarį, vasarą. Šarolė veislė taip pat mėsinė. Mūsų tikslas yra auginti veislinius gyvulius, gerus reproduktorius, turinčius aukštą genetinį potencialą. Mėsinių veislių avinus labai tikslinga naudoti prekiniams ūkiams siekiant gauti geresnius palikuonis pardavimui, eksportui. Galima kergti su vietinėmis avimis, bet reikia pagalvoti, kaip ėriuosis, ypač kai avis smulkesnė. Pavyzdžiui, tekselių labai plačios galvos, todėl sukergus su šios veislės reproduktoriais ėriavedėms gali kilti bėdų ėriuojantis. Kiekvienos veislės ėriavedei reikia parinkti tinkamą mėsinę veislę. Šiandien ir pirkėjai, ir supirkėjai pageidauja ne bet kokios, o kokybiškos avienos. Deja, kokybiškos produkcijos didesnius kiekius surasti sunku, todėl turime puikią perspektyvą avininkystės plėtrai “, – pažymi LAAA pirmininkė Gintarė Kisielienė.

„Lietuvos ūkininkai pagamina puikią produkciją, o jei dar ji yra ekologiška ar yra pagaminta pagal nacionalinės kokybės reikalavimus – tai puikiausia galimybė vartotojams šalies vartotojams įsigyti čia – vietoje užaugintą produktą. Žinoma labai svarbu Lietuvos vartotojus šviesti ir supažindinti su ekologiškais ir nacionalinės kokybės produktais, jų ženklinimu, pranašumais lyginant su kitais maisto produktais, ar įvežtais iš užsienio“ – sako LR ŽŪR direktorius S. Dimaitis.

Konferencijoje didžiausias dėmesys buvo skirtas Lietuvoje užauginamo/pagaminamo ekologiško ir NKK (pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą) produkcijai. Svarbu ir tai, kad didžiąją dalį ekologiško ir NKP maisto išaugina ir /ar pagamina ūkininkai, UAB, MB, kurie priklauso atskiroms asociacijos, kurias vienija Žemės ūkio rūmai.

Konferencija organizuota pagal LR ŽŪR įgyvendinamą projektą, kurį finansuoja Žemės ūkio ministerija, pagal kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų populiarinimo ir realizavimo finansavimo taisykles.