Apdovanotos Europos moterys – inovatorės

2021 m. kovo 10 d. į nuotolinę moterų ūkininkių – novatorių apdovanojimų „Moterys ūkininkės už klimato inovacijų vairo“ ceremoniją susirinko moterys iš visos Europos. Iš 42 paraiškų atrinktos 5 finalistės – Boglárka Biró iš Vengrijos, Marija Cafuk iš Kroatijos, Ines Theunis iš Belgijos, Nazaret Mateos Alvarez iš Ispanijos ir Immacolata Migliaccio iš Italijos.

Apdovanojimo tikslas – pažymėti moters indėlį į kaimo plėtrą, miškininkystę ir ūkininkavimą. Neišnaudotas kaimo moterų ir moterų ūkininkų įgalinimo potencialas gali prisidėti prie kaimo verslumo, savarankiško darbo ir inovacijų Europos žemės ūkyje skatinimo. Nors moterys ūkininkės sudaro 35 proc. visos ES žemės ūkio darbo jėgos, tik 30 proc. užima ūkio vadovės ar ūkio savininkės pareigas, o 80 proc. moterų įvardijamos kaip „ūkio turėtojo sutuoktinės“. Moterų – novatorių apdovanojimas buvo įsteigtas 2010 m. Jį įsteigė Copa-Cogeca Moterų komitetas ir šiais metais vykstantis apdovanojimas yra jau šeštasis.

Pirmoji vieta skirta italei Immacolata Migliaccio. Ji yra sertifikuoto ekologinio ūkio savininkė. Jos ūkis  specializuojasi lapinių daržovių, ankštinių augalų, kukurūzų ir šakniagumbių auginime. I. Migliaccio taip pat turi eksperimentinių laukų senovinėms daržovėms auginti. Jos ūkyje naudojamos naujausios technologijos, laukuose įrengti jutikliai, drėkinimo sistema ir agrometeorologinė stotis. Visa tai jai suteikia galimybę stebėti ir analizuoti pasėlių būklę, užkirsti kelią kenksmingiems vabzdžiams ir augalų ligoms bei tikslingai drėkinti. Be to, jos pasėliai veikiami garso bangomis per specialią garso sistemą. Ši stimuliacija palengvina augalų stomatas, leidžia jiems tam tikru metu absorbuoti didžiausią vandens kiekį. Ūkyje taip pat įrengta atsinaujinančios energijos jėgainė su saulės baterijomis. I. Migliaccio taip pat sukūrė ekologiškos pakuotės projektą – pirkinių krepšį su 100 proc. perdirbtu audiniu. Ji bendradarbiauja su daugeliu vietinių asociacijų ir ne pelno organizacijų, vykdo mokymo ir švietimo veiklą per socialinio ūkininkavimo kursus, skirtus socialiai remtinoms vaikų grupėms.

Antrąją vietą užėmusi ispanė Nazaret Mateos Alvarez – pirmojo ir vienintelio ekologiško grybų ūkio Ispanijoje savininkė. Ji griežtai laikosi žiedinės ekonomikos principo, pagal kurį kruopščiai atrenkamos žaliavos, o susidariusios atliekos naudojamos kaip organinės trąšos nuo nematodų. N. M. Alvarez rankomis kruopščiai atrenka ispanišką grybieną ir augalus. Siekdama išvengti taršos, nenaudoja šildymo ar vėsinimo sistemų, šiltnamyje susidaręs kondensatas veikia kaip krituliai, naudojamos saulės baterijos. Panaudotos atliekos be plastiko, kaip minėta, yra kompostuojamos ir kitų ūkininkų naudojamos kaip organinės trąšos, siekiant kovoti su nematodais. Daugelį metų N. M. Alvarez bendradarbiauja su vietos institucijomis, įskaitant programą, kuri jungia vaikus ir vyresnes kartas. Ji savo produkciją eksportuoja ir į Ameriką.

Pirmosios vietos laimėtojai buvo įteiktas 10 000 eurų piniginis prizas, o antrosios – 5 000 eurų prizas.