Apie Europoje taikomas veiksmingas priemones užkertant kelią plisti AKM

Rugsėjo 15 d. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) kartu su agentūra „Agency 1323“ organizuotame seminare buvo siekiama priminti ir akcentuoti esmines AKM valdymo ir ligos likvidavimo priemones bei perteikti žinias kiaulių augintojams, taip pat visiems turintiems sąlytį su naminėmis kiaulėmis bei šernais, kaip elgtis, pastebėjus įtariamą AKM atvejį, kokių priemonių imtis ir į ką kreiptis ūkininkams, medžiotojams ar veterinarijos gydytojams.

Internetu transliuotas seminaras tai vienas iš Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) vykdomų komunikacijos kampanijos priemonių apie siekį prisidėti stabdant daugelyje Europos šalių išplitusį AKM virusą, kuris dar neleidžia atsikvėpti ir Lietuvoje.

Europoje AKM liga vis dar plinta ir toliau kelia grėsmę viso žemyno kiaulininkystės sektoriui. Tokiose šalyse kaip Albanijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje, Graikijoje, Juodkalnijoje, Kosove, Kroatijoje, Serbijoje, Slovėnijoje ir Šiaurės Makedonijoje, AKM virusas paplitęs labiausiai, tačiau kol AKM cirkuliuoja tarp šernų, viruso patekimo į ūkius grėsmė išlieka ir Lietuvoje.

AKM epidemiologinę situaciją tiek naminių kiaulių laikymo vietose, tiek šernų populiacijose apžvelgė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos profesorius, Afrikinio kiaulių maro kompetencijos centro vadovas Alvydas Malakauskas. Pasak profesoriaus, nors AKM protrūkių Lietuvos kiaulininkystės ūkiuose šiais metais kol kas pavyko išvengti, ši liga išplitusi laukinėje faunoje, tarp šernų, ir vis dar plinta Europoje. Nors virusas ir nekelia pavojaus žmonėms, bet gali būti mirtinas kiaulėms ir turėti skaudžių socialinių bei ekonominių padarinių nukentėjusioms šalims, kaip rodo daugelio iš jų patirtis. Juolab, kad vakcinos nuo AKM nėra, todėl įvykus protrūkiui paveiktoje teritorijoje gali būti paskersta daugybė ūkiuose laikomų kiaulių.

Seminare itin didelis dėmesys skirtas biosaugos svarbai, būtinų reikalavimų ir rekomendacijų laikymuisi.

Taip pat, siekiant didinti visuomenės informuotumą apie AKM ir dalintis rekomendacijomis, galinčiomis padėti Europos šalims, kuriose kyla AKM viruso protrūkio grėsmė, taip apsaugant gyvūnus ir pačią šalies ekonomiką, EFSA kartu su VMVT veterinarijos specialistais kviečia aktyviai dalintis kampanijos metu sukurtomis informacinėmis priemonėmis ir kita vertinga dalomąja medžiaga –  visą ją galima rasti kampanijos svetainėje ir parsisiųsti šiuo adresu https://efsa.gitlab.io/multimedia/asf/index.html#/lt/