Bulių aukcione parduoti 9 buliai iš 11

2023 m. gegužės 19 d.  Šilutės veislininkystėje įvyko penktasis Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos (LMGAGA) organizuotas Lietuvos bulių aukcionas.
Pagrindiniame aukcione buvo parduoti 9 buliai iš 11 pristatytų, o brangiausiai  – už 3300 eurų buvo parduotas Angusų veislės bulius.
Aukciono metu buvo apdovanoti geriausi kiekvienos veislės augintojai: už geriausią mėsinių Simentalų veislės bulių apdovanotas Povilas Kaušpėdas, už geriausią Limuzinų veislės bulių – Eglė Stačkūnaitė – Kavaliauskienė, už geriausią Angusų veislės bulių – Mindaugas Balčiauskas, už geriausią Aubrakų veislės bulių – Jurgita Mišeikienė.
***
Lietuvos bendrovėse auginama tik apie 17 proc. galvijų, kita dalis užauginama ūkininkų ūkiuose, kur daugumoje vyksta ir prekyba. Mėsinių galvijų sektorius yra augantis, todėl bandų gerinimui labai svarbu įsigyti gerus veislinius bulius. Šiandien nusistovėjusi prekybos forma ūkiuose – tiesioginės derybos su ūkininku ūkyje, kuomet supirkėjas stengiasi gyvulio vertę kiek įmanoma sumažinti. Norint objektyviai įvertinti galvijų vertę būtina ieškoti ir taikyti naujas formas, kurios deja dėl įvairių veterinarinių apribojimų (transportavimo, karantino ir t.t.) yra gan ribotos. Šaunu, kad LMGAGA taiko naują bulių pardavimo formą – aukcioną, nes taip sudaroma konkurencija tarp pirkėjų, o pardavėjai gali gauti teisingą kainą už kokybišką veislinį gyvulį.
Priminsime, kad pirmasis gyvulių pardavimas aukcione, pagal gyvulio kokybę ar veislinę vertę įvyko 2021 m. birželio mėnesį, įgyvendinant Žemės ūkio projektą „Gyvulio prekinės vertės didinimas, taikant naujus pardavimo būdus“,  įgyvendintą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonę „Bendradarbiavimas“ veiklos sritį „Parama EIP veiklos grupėms kurti ir jų veiklai vystyti.