Apie stebuklus iš kaprizingos karamelės

Kviečiame susipažinti su Tautinio paveldo A kategorijos sertifikuota amatininke Diana Žaldariene, kuri dar vaikystėje saldainių gaminimo amatą perėmė iš savo mamos. Nuo 2015 metų ši amatininkė puoselėja cukraus gaminius ir yra sertifikuota Tautinio paveldo amatininkė.

Diana Žaldarienė, sertifikuotų cukraus gaminių tradicinė amatininkė, kilusi iš Šiluvos krašto, kuris garsėja atlaidais, kuriuose iki šių dienų galima gardžiausių ir pačių gražiausių margaspalvių saldainių. Diana puikiai atsimena, kaip mama gamindavo saldainius, juos veždavo į atlaidus, o drauge ir ją pasiimdavo.  „Tada man būdavo didžiausia kančia – keltis ankstų sekmadienio rytą ir važiuoti prie bažnyčios. Tačiau, vos sulaukusi dvylikos metų pati labai susidomėjau saldėsių gamyba: ragavau, tobulinau receptus,  eksperimentavau su saldainių formomis, spalvomis, kol ilgainiui šį amatą perėmiau iš mamos“, – kalba D.Žaldarienė.

Eksperimentai su saldainiais prasidėjo dar vaikystėje ir dėl jų amatininkė Diana susilaukdavo mamos pastabų, kadangi seniau buvo įprasta gaminti kuo natūralesnius saldainius, tik rudos arba baltos spalvos, o Dianai norėjosi žaisti ir eksperimentuoti su spalvomis, tačiau tokie saldainiai anot amatininkės mamos pirkėjams nepatikdavo ir susilaukdavo per mažai dėmesio. Neblėstantis Dianos noras eksperimentuoti su karamele bei išbandyti ką nors naujo, leido jai nuolatos mokytis ir su didžiuliu atsidavimu bei meile gaminti tautinio paveldo turinčius tikrus lietuviškus saldainius, kuriuos galite įsigyti parduotuvėje  www.madebylithuanians.com

 

„Ypatingą dėmesį skiriu autentiškumui, kadangi vyrauja sustabarėjęs požiūris, kad naminiai karameliniai saldainiai – tai eiliniai bažnytiniai saldėsiai iš cukraus, gliukozės ir kitų produktų, kuriuos pagaminti yra vienas juokas. Taip mano tik tie, kurie niekada nėra matę, kaip septynių žingsnių – virimo, šaldymo, pilstymo, abra kadabra fokus marokus, formavimo, pakavimo ir degustavimo dėka gimsta tikrų tikriausi stebuklai. Jei pamatytumėte visą saldainio gaminimo procesą, suprastumėte, kad tai sunkus, subtilus ir miklus rankų darbas ir ilgametė patirtis, nes karamelė iš pradžių būna minkšta kaip plastilinas, o akimirksniu tampa kieta, ir tada jau nieko iš jos nepavyks padaryti. Aš savo saldainius vadinu mažais stebuklais iš kaprizingos karamelės, nes čia susijungia ir fantazija, ir meistriškumas ir spalvų gama bei kvapų gausa. Todėl tokie karameliniai saldainiai gali būti puiki dovana jūsų bičiuliams, užsienio svečiams, mamai Motinos dienos proga, mylimajam – Valentino dienos proga arba kolegai gimimo dienos proga ir pan. Manau, kad tokia dovana bus ne tik originali, bet ir maloniai nuteiks gomurį“ – sako D.Žaldarienė.

Priminsime, kad gaminiai, turintys Tautinio paveldo A kategorijos sertifikatą, yra nemasinės gamybos, pagaminti iš tradicinių žaliavų rankomis arba naudojant senąsias ar jas atitinkančias naujas technologijas, išsaugant unikalias kokybines savybes ir sudėtį. Jie žymimi specialiu ženklu ir yra saugomi vadovaujantis Lietuvos Respublikos Tautinio paveldo produktų įstatymu, o įsigyti šių gaminių galite vienintelėje tautinio paveldo gaminių ir produktų parduotuvėje www.madebylithuanians.com

Unikali parduotuvė