Gyvulininkystė

E.Gedgaudas: naujienos iš IDF kongreso

Į 2021 m. spalio 13-15 d.  Tarptautinės pienininkystės federacijos (IDF) organizuojamą kasmetinį Pasaulinį pienininkystės kongresą „Besikeičiantis klimatas pieno sektoriuje“ susirinkę pieno ir pieno produkcijos gamintojai iš 55 valstybių, kurie sudaro apie 75 proc. pasaulinės pieno rinkos, aptarė pienininkystės padėtį bei pabandė pažvelgti į ateitį.

„Nors šiais metais pasaulinio lygio renginys vyko nuotoliniu būdu, tačiau žinių, informacijos, įžvalgų ateičiai tiktai nestokojo.  Kertinė IDF kongreso pranešimų ir diskusijų ašis – gyvulininkystės šakos, kuria žmonės užsiima tūkstančius metų, išsaugojimas“, – dalinasi mintimis  renginyje dalyvavęs Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) Veislininkystės ir veterinarijos komiteto pirmininkas dr. Edvardas Gedgaudas.

Renginys prasidėjo apžvelgiant bendrąją pienininkystės situaciją ir tendencijas pasaulyje. Kongrese buvo pateikti duomenys, jog pienininkystė, atsižvelgiant į pasaulyje siaučiančią pandemiją, vis dėlto išliko tvari, o pieno produktų sunaudojimas nesumažėjo.

Vienoje iš kongreso sesijų buvo pateiktas racionas žmonėms, kaip reikėtų sveikiau maitintis. Čia pažymėta, kad svarbu išlaikyti žmogui ir populiacijai pakankamą sveiko maisto kiekį. Tai, kad žmonių pasaulyje aprūpinimas maistu neturi pakenkti aplinkai – akcentavo ne vienas pranešėjas. O pienas ir pieno produktai buvo įvardinti kaip vieni esminių produktų maisto grandinėje. Todėl nuosekliai didėja pieno produktų įvairovė, ypač ženkliai auga fermentuotų produktų gama.

Ūkininkavimo sesijoje akcentuotas pieno ūkių tvarumas ir siekis mažinti ŠESD išmetimus pieno ūkiuose. Šioje sesijoje pranešėjai skyrė daug laiko gyvulių laikymo sąlygoms, tvartų būklei ir akcentavo efektyvų gyvulių veisimą.

Sesijoje apie prekybą, daug dėmesio skirta pieno ir pieno produktų suvartojimo statistikai. Nors laikotarpis ir buvo sudėtingas, tačiau pasaulinė situacija parodė, kad pieno produktų suvartojimas nekrito. Pranešėjai ir diskusijų dalyviai pažymėjo, kad vartotojų įpročiai keičiasi, tačiau siekiant išlaikyti vartotoją reikalingas nuoseklus švietėjiškas darbas. Ne vienas iš pasisakiusiųjų akcentavo ir tai, kad vis dar daug maisto išmetama, kas liudija ne tik apie ekonominius nuostolius, bet ir neatsakingą požiūrį į maistą.

Kaip ir kiekvienais metais, IDF kongreso pranešėjai ir temos – profesionalūs ir įdomūs. IDF organizacijos nariai, tarp kurių yra ir ŽŪR, yra prisiėmusios rimtus įsipareigojimus prisidėti prie klimato kaitos švelninimo, tačiau daug dėmesio skirta ir pieno produktų vartojimo skatinimui, jų kokybės gerinimui bei naujo vartotojo ugdymui.

Kokie iššūkiai tyko pieno sektoriuje?  

Turbūt ir Lietuvoje girdėjome apie teiginius, kad pienas yra tik laikinas maistas kūdikiams, o suaugusiems žmonėms pieno esą nereikia ir netgi nesveika vartoti. Sunku pasakyti kas yra tokių gandų iniciatoriai (manoma, kad tai – sulčių bei kitų gėrimų gamintojai), tačiau internete tokio pobūdžio informacija nuolat platinama ir pirmiausia ji patenka į jaunų žmonių akiratį. Informacija pateikiama profesionaliai, įtikinamai, patraukliai, todėl daug jaunų žmonių ant šio kabliuko užkimba.

Kuriose šalyse jaučiama didžiausia tokių gandų įtaka?

Pasak pranešėjų, labiausiai paveikta yra jaunoji amerikiečių karta, tačiau šis virusas sėkmingai plinta ir Europoje.

Kaip priešintis?

Tik viešumu. Pasitelkti į pagalbą medikus, kurie pateiktų tyrimais pagrįstus faktus apie tikrąją pieno ir jo produktų naudą žmogaus sveikatai – ir tai daryti nuolat, nes ir klaidinanti informacija platinama nuolat.  Taip pat labai svarbu šviesti žmones, ypač vaikus, jaunimą. Tai turi būti pastovus ir nuoseklus jaunų žmonių įpročių formavimo darbas.