Maloniai kviečiame į seminarą Maisto praradimai žemės ūkio produkcijos pirminėje gamyboje: apimtys, priežastys, kuris vyks 2021 m. lapkričio 5 d. 10 val., nuotoliniu būdu, naudojant Teams platformą
Seminare bus pristatyti tyrimo dėl maisto praradimų pirminėje žemės ūkio produkcijos gamyboje rezultatai. Taip pat pristatytas parengtas galimų maisto praradimų mažinimo priemonių sąrašas, kurį norėtume aptarti, kad atrasti optimaliausias priemones, jų derinius Lietuvos atvejui.
Seminaro metu gauti pasiūlymai bus pristatyti projekto ,,Maisto švaistymo ir maisto praradimų visoje maisto tiekimo grandinėje lygio ir priežasčių nustatymas bei rekomendacijų parengimas“ ataskaitoje, kuri bus teikiama Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijai.
Kviečiame jungtis į seminarą, žemiau paspaudžiant nuorodą:
Microsoft Teams meeting Click here to join the meeting
Renginio darbotvarkė:
9:50–10:00 | Registracija |
10:00–10:20
|
Maisto praradimai žemės ūkio produkcijos pirminėje gamyboje: apimtys, priežastys
Dr. Tomas Baležentis, LSMC EKVI Tvarių maisto sistemų skyriaus vedėjas, MTTV projekto vadovas Ovidija Eičaitė, LSMC EKVI Išteklių ekonomikos skyriaus tyrėja |
10:20 –10:40
|
Maisto praradimų žemės ūkio produkcijos pirminėje gamyboje mažinimo sprendimai
Dr. Rasa Melnikiene, LSMC EKVI vadovė Erika Ribašauskienė, LSMC EKVI Verslo ekosistemų skyriaus tyrėja |
10:40–11:15 |
Diskusija:
Kokie maisto praradimų mažinimo sprendimai būtini žemės ūkio produkcijos pirminėje gamyboje? Kokių politikos intervencijų reikia, siekiant paskatinti mažinti maisto praradimus žemės ūkio produkcijos pirminėje gamyboje? |
11:15-11:30 | Apibendrinimas |
Trumpai apie projektą
Maisto švaistymo ir maisto praradimų problema aktuali visose šalyse, tarp jų ir Lietuvoje, ir pastaruoju metu ji tik didėja. Tai sukelia ne tik neigiamų socialinių, ekonominių, bet ir aplinkosauginių pasekmių, didina netvarią gamybą ir vartojimą. Dėl augančių gamybos ir vartojimo apimčių didėja šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) išmetimas. Lietuvai, iki 2030 m. įsipareigojusiai sumažinti ŠESD išmetimą žemės ūkyje 12,6 proc., būtina atkreipti dėmesį į maisto švaistymo ir maisto praradimų problemą. ES šalys yra nevienodos savo socialiniu ir ekonominiu išsivystymo lygiu, gamybos, vartojimo ir elgsenos modeliais, todėl tiek bendras prarandamo ir iššvaistomo maisto kiekis, tiek maisto praradimo ir iššvaistymo lygis atskirose maisto tiekimo grandinės dalyse labai skiriasi tarp įvairių šalių. Atsižvelgiant į tai, veiksmai, kurių reikėtų imtis, siekiant sumažinti maisto praradimą ir švaistymą, taip pat turėtų būti skirtingi Prieš imantis šių veiksmų, būtina įvertinti realią padėtį Lietuvoje, t.y. nustatyti, kiek maisto yra prarandama ir iššvaistoma atskirose maisto tiekimo grandinės dalyse, taip pat turėti rekomendacijas veiksmų pagrindimui. MTTV projekto tikslui pasiekti bus: nustatytos maisto praradimų ir/ar švaistymo apimtys ir rizikos pirminėje gamyboje, maisto pramonėje, mažmeninėje ir didmeninėje prekyboje bei viešajame maitinime, namų ūkiuose. Sudarytas maisto švaistymo ir praradimų Lietuvoje profilis, identifikuojant kiek ir kokiuose sektoriuose (pirminė gamyba, maisto pramonė, prekyba, viešasis maitinimas, namų ūkiai) ši problema labiausiai paplitusi bei pateiktos rekomendacijas kiekvienam sektoriui dėl maisto švaistymo ir maisto praradimų mažinimo, tiek įmonės, ūkio, tiek ir savivaldybės ir valstybės lygmeniu. Projektas vykdomas 2020 m. liepos mėn. – 2021 m. lapkričio mėn. Projektas finansuojamas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos pagal valstybės pagalbos žemės ūkio, maisto ūkio ir žuvininkystės 2015–2020 metų moksliniams tyrimams ir taikomajai veiklai vykdyti programą.
Organizatoriai:
Lietuvos socialinių mokslų centro Ekonomikos ir kaimo vystymo institutas
Lietuvos žemės ūkio ministerija
Lietuvos žemės ūkio rūmai