Kvietimas į parodą

Primename, kad Lietuvos žemės ūkio rūmai (LR ŽŪR) drauge su Lietuvos pieninių ožkų augintojų asociacija rugpjūčio 25 d. (sekmadienį) 12 val. Širvintų rajone, Jauniūnų sen., Griciūnų kaime organizuoja ožkų parodą „Gurmanų fiesta 2019″.

Renginio tikslas – populiarinti ožkininkystę Lietuvoje. Programoje numatyta veislinių ožkų paroda, gražiausios ožkos rinkimai, ožkos melžimo varžybos, ožkų mėsos ir sūrio degustacija ir dar daug įvairių pramogų ne tik suaugusiems, bet ir mažiesiems parodos lankytojams.

Parodą remia LR žemės ūkio ministerija, todėl parodos lankymas nemokamas.

***

2019 m. pradžioje Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, Lietuvoje yra įregistruota 13,762 tūkst. ožkų, kurias laiko virš 4 tūkst. ožkų laikytojų. Pažymėtina, kad ožkų augintojai yra smulkių ir vidutinių ūkių savininkai, nes vadovaujantis statistika, vienam laikytojui tenka apie 3 ožkas.

Ožkų pieno nauda

Ožkų pieną galime vadinti stebuklingu gėrimu – jame labai daug naudingųjų medžiagų: labai daug kobalto, įeinančio į vitamino B12 sudėtį, turtingas vitaminais A, B grupės, C, D, E, H, PP. Žmonės, geriantys jį reguliariai, gauna visą būtinų vitaminų komplekso dozę, o tai teigiamai veikia visą organizmą bei saugo nuo avitaminozės. Vitaminai ožkų piene padeda atsigauti po peršalimo ir net daug rimtesnių ligų, chirurginių operacijų. Dar ožkų piene yra cholino, lecitino, albumino, globulino ir biotino. Šios biologiškai aktyvios medžiagos gerina veido spalvą, lėtina odos senėjimą ir užtikrina jos elastingumą.
 
Ožkų pienas naudingesnis nei visos kitos šio produkto rūšys. Jis puikiai pasisavinamas ir nesukelia skrandžio veiklos sutrikimų, nes ožkos piene beveik nėra baltymo alfa-1s-kazeino – taigi jis dar laikomas ir hipoalerginiu.

Gausu šiame gėrime ir žmogui gyvybiškai būtinų mikroelementų, tarp kurių yra fosforo, kalio, magnio, kalcio, jodo, molibdeno, natrio, mangano, vario, fluoro. Ožkų pienas palaiko sveiką skydliaukę ir širdies kraujagyslių sistemą, stiprina kaulus, dantis, nagus ir plaukus, gerina atmintį ir didina darbingumą. Jau neminint teigiamo poveikio nervų sistemai: gerti ožkų pieną patariama sergantiesiems neurozėmis, depresijomis, patiriantiesiems stresą.

Kaip vartoti ir kur laikyti?
 
Virinti būtina bet kokį šviežią pieną, jeigu nesate tikri, kad jo davęs gyvūnas yra visiškai sveikas ir laikomas tinkamomis sąlygomis. O ir tuomet geriau nerizikuoti.
Su ožkos pienu galima išvirti puikią manų košę – aromatingą ir maistingą. Kadangi pienas labai riebus, košės net nebereikės gardinti sviestu. Šis patiekalas lengvai virškinamas, padeda atkurti skrandžio florą.
 
Vis dėlto pačiu veiksmingiausiu vaistu laikomas šviežias ožkų pienas. Jeigu ketinate jį vartoti ne kaip paprastą maisto produktą ar profilaktikai, bet skubiam kokios nors ligos gydymui, verčiau susiraskite patikimus ožkų augintojus, iš kurių galėtumėte įsigyti ką tik pamelžto pieno.
 
Išsilaiko ožkų pienas gerokai ilgiau nei karvių – net nevirintas jis šaldytuve nesugyžta visą savaitę. Kambario temperatūroje jis išlieka šviežias tris dienas.
 
Griežtai draudžiama Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmų (LR ŽŪR) paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be raštiško sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti LR ŽŪR kaip šaltinį.