Joniškio VVG nariai ieško verslo idėjų Latvijoje

Kas verslesni – lietuviai ar latviai? Kurioje šalyje geresnės sąlygos amatininkams ir smulkiems gamintojams? Atsakymų į šiuos klausimus teieško analitikai bei ekspertai, o Joniškio VVG nariai surengė išvyką į Jelgavos savivaldybę pasižvalgyti pas mūsų artimus kaimynus.

Su daugeliu jų susipažinome 2013 metais vykdydami tarptautinį projektą  „Vietos verslumo skatinimas“ kartu su Jelgavos ir Ozolniekų savivaldybių (Latvija) teritorijose veikiančia vietos veiklos grupe „Lielupe“. Tikėjomės, kad darbštūs, išradingi Jelgavos krašto žmonės, savo idėjas ir pomėgius pavertę verslu, užkrės optimizmu, įkvėps savo pavyzdžiu, galbūt suteiks postūmį svarstantiems apie savo paties verslo kūrimą bei vystymą.

Lankėmės „Mėtų namelyje“. Jo šeimininkė Lolita Dugė 0,5 ha plote augina apie 20 įvairių rūšių mėtų ir iš jų gamina natūralius produktus:  arbatas, sirupus, prieskonius, saldumynus, odos priežiūros priemones ir kt. Susidomėjimas mėtomis, prasidėjęs kaip laisvalaikio pomėgis, dabar yra visus šeimos narius įtraukęs pajamas teikiantis verslas. Beje, pasak Lolitos, turizmas yra kur kas perspektyvesnis, nei produktų pardavimas.

Užsukome į dienos centrą „Zemgale“. Tai jaukūs bendruomenės namai, kuriuose kunkuliuoja įvairiausia veikla: žmonės susiburia drauge užsiimti rankdarbiais, dalintis kulinariniais receptais, mankštintis, keistis nebereikalingais rūbais. Bendruomenės namuose yra skalbyklos, pirtis, kuriais kaimo gyventojai gali naudotis.

Sekantis sustojimas – nedidelė ekologiškos duonos kepykla „Svetes maize“. Kelių rūšių duona, sausainiai kepama tik iš natūralių produktų laikantis tradicinių technologijų. Įsikūrusi Svėtės kaimo pakraštyje sovietmečiu statytose patalpose kepykla puikiai išsilaiko, savo gaminius parduoda tiek miestuose, tiek ir vietiniams gyventojams, o sėkmės priežastis – vietinės ekologiškos žaliavos, tradicinės technologijos ir ypatingas dėmesys kokybei. „Jei kuris nors gaminys nepasiseka, mes ieškome priežasčių ir sprendimų, o ne maskuojame nesėkmę cheminiais priedais, kaip daro didieji gamintojai“ ,- sako duonos kepėjai.

Jelgavos mieste lankėmės namudininkų susivienijimo įsteigtoje parduotuvėje „Amatnieku sēta” , pasižvalgėme po labai išgražėjusį Jelgavos centrąVakarop užsukome pas Inarą Malkolnę, gaminančią išskirtinio skonio sūrius, įvertintus taip pat ir Pošupių sūrių šventėje. Inara papasakojo, kaip svarbu bet kurioje situacijoje ieškoti išeičių, nenuleisti rankų, dirbti kūrybingai ir nuoširdžiai.

Išvykoje dalyvavo 21 Joniškio rajono gyventojas. Kelionė nebuvo finansuojama nei iš projektinių, nei iš VVG lėšų.

Vasario mėnesį planuojamas skelbti Joniškio VVG kvietimas teikti paraiškas verslo kūrimui ir plėtrai paremti, todėl galimybė pamatyti ką veikia, kuo gyvena kaimyninės šalies smulkūs verslininkai, pabendrauti su jais, užduoti klausimus ir išgirsti jų patirtį yra savalaikė ir prasminga.

Dalia Motik, Joniškio VVG viešųjų ryšių specialistė