Kviečia penktasis sūrių festivalis

Rugpjūčio 11 d. Druskininkuose vyks jau penktąjį kartą organizuojamas Sūrių festivalis. Ūkininkai – sūrių gamintojai kvies paragauti ir įsigyti savo produkcijos, demonstruos, kaip gaminamas sūris, gurmanus pakvies į degustacijas, o sūrio gamintojams bus rengiami profesionalūs seminarai. Jubiliejinėje sūrininkų mugėje dalyvaus 20 gamintojų, atkeliavusių iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos.

Lietuvos ūkiuose brandinami sūriai vis labiau skinasi kelią į mūsų kasdienę mitybą. Lietuvos sūrininkai kantriai plėtoja sūrių iš šviežio pieno tradicijas ir kokybiškų maisto produktų vartojimo kultūrą mūsų šalyje. Sūrininkai puoselėja tradiciją kartą per metus susitikti Druskininkuose, aptarti naujus receptus, svarbius sūrių kokybės reikalus drauge su visos Lietuvos gyventojais.

Festivalio metu vyks ketvirtasis sūrių konkursas. Specialiai šiam festivaliui surinkta profesionali komisija ragaus 6 sūrius – finalininkus ir lankytojų akivaizdoje išrinks 2018 m. festivalio Grand Prix nugalėtoją. Šiemet pirmą kartą balsuoti kokybiškiausio sūrio rinkimuose bus kviečiami ir renginio lankytojai. Specialiai išskirtoje konkurso zonoje lankytojai galės degustuoti visus konkursui pateiktus sūrius ir išrinkti labiausiai vertą titulo.

Sūrių Festivalio metu ruošiamos profesionalios degustacijos ir sūrių derinimai. Tai gastronominio malonumo ir specifinių žinių valanda: Pietų Italijos egzotika – keturi brandinti pekorino, sūris ir alus – sūrių konkurso čempionai, derinami su lietuvišku craft alumi, prancūziški sūriai.

Ūkininkai, gaminantys, sūrius kviečiami dalyvauti su savo produkcija sūrių konkurse. Taip pat kviečiami dalyvauti seminare „Sūrio gamyba – mikrobiologinis aspektas”, kurį ves lektorius iš Prancūzijos Hubert Hiron.

Seminaras vyks Kaune rugpjūčio 14 d. Štai nuoroda į seminarą: https://www.facebook.com/events/1722871334469894/

Rugpjūčio 11 d. Druskininkuose vyks penktasis Sūrių festivalis.

Labai kviečiame prekiauti mugėje, kurią aplanko apie 5000 žmonių. Parodykime, kaip mūsų daug ir kokie puikūs mūsų sūriai! Šventės pradžioje darysime bendrą visų sūrininkų ir valgytojų šimtmečio fotografiją!

Mugė vyks 12-18 val. Druskininkų Pramogų aikštėje. Dalyviams stovės bendra ilga palapinė, kiekvienam suteiksime 2 m ilgio stalą. Bus galimybė įsijungti elektros prietaisus, tik reikia turėti savo prailgintuvą.

Dalyvavimo mugėje kaina 30 Eur bendroje palapinėje, 40 Eur su savo prekybiniu automobiliu.

Norinčius rezervuoti vietą prašome adresu audrius.jokubauskas@gmail.com atsiųsti šiuos duomenis:

Pavadinimas

Vardas pavardė

Adresas

Telefonas

VMVT suteiktas registracijos numeris

Ūkininko pažymėjimo kopija

 

Duomenys apmokėjimui:

DRUSKININKŲ KULTŪROS CENTRAS

Įmonės kodas 188211432

LT50 7300 0100 7523 9340

Mokėjimo paskirtyje įrašyti: Parama Sūrių festivaliui

 

Kviečiame mugėje dalyvauti ir kitų unikalių ir skanių produktų gamintojus.

Dalyvių registracija vyks iki 2018 07 29.

Taip pat kviečiame dalyvauti sūrių konkurse. Geriausieji atskirose kategorijose bus apdovanojami diplomais ir rėmėjų prizais. Mugės metu viešai komisija rinks konkurso Grand Prix.

Dėmesio, naujovė! Sūrių konkurse savo balsą atiduos ir publika. Žiūrovai specialioje palapinėje galės įvertinti konkursui pateiktus sūrius ir atiduoti vieną balsą už labiausiai patikusį. Daugiausia balsų surinkusio sūrio autorius gaus specialų prizą.

Sūrius konkursui galima pateikti:

08 04 Kauno ūkininkų turgelyje Jonavos g. Audriui

08 09 Tymo turguje Laimai

08 08-09 Roots krautuvėlėje Vilniaus Halės turguje

08 06-10 Velvetti restorane Druskininkuose

Konkursas vyks dviem etapais. Penktadienį, rugpjūčio 10 d. komisija ragaus visus konkursui pateiktus sūrius ir rinks geriausius kiekvienoje kategorijoje – kietas, minkštas, pelėsinis, avių, ožkų, karvių ir t.t. Kitą dieną mugės metu viešai konkurso komisija iš kelių penktadienį atrinktų sūrių rinks festivalio Grand Prix.

Vienas žmogus konkursui gali pateikti kiek nori sūrių. Pateikiamas konkursui sūris turi būti ne mažesnis nei 500 g svorio, arba gali būti atpjauta didesnio sūrio dalis, jei visą sūrį pateikti būtų per daug. Atpjauta dalis turi būti pakankamai reprezentatyvi – matytis odelė, sūrio centras ir periferinė dalis. Jei sūris mažesnis nei 500 g – pateikti reiktų du ar daugiau, kad bendras svoris būtų ne mažiau kaip 500 g. Sūriai bus suregistruojami ir sunumeruojami, kad komisijos nariai negalėtų žinoti konkretaus sūrio gamintojo. Sūriai bus suskirstyti į kategorijas. Kategorijų gali būti daugiau arba mažiau priklausomai nuo konkursui pateikiamų sūrių.

Pagalvokite apie tai, kad sūriai būtų geriausios kokybės juos degustuojant rugpjūčio 10 d., t.y. tinkamai supakuoti, tinkamos temperatūros. Daugumą šviežių sūrių geriausia pateikti kuo vėliau, ketvirtadienį arba penktadienį. Kartu su kiekvienu sūriu reikėtų pateikti ir užpildytą anketą, ji pridedama prie šio laiško.

Mokestis

Už kiekvieną konkursui pateiktą sūrį reikia mokėti 10 eurų.

Konkurso eiga

Penktadienį, rugpjūčio 10 d., komisija ragaus sūrius ir rinks geriausius atskirose kategorijose. Rezultatai bus paskelbti ir išplatinti jau penktadienį vakare. Komisija taip pat išrinks 5-6 geriausius sūrius. Šiuos sūrius dar kartą ragaus festivalio metu šeštadienį 12-14 val. Tai bus daroma viešai, visiems matant. Taip pat bus speciali palapinė, kurioje už simbolinį mokestį sūrius taip pat galės ragauti renginio lankytojai. Kiekvienas, nusipirkęs bilietą, turės vieną balsą, kurį galės atiduoti už labiausiai patikusį sūrį. Daugiausia balsų surinkęs sūris gaus specialų prizą. Po šios procedūros 15 val. įvyks sūrių konkurso apdovanojimai.

Komisija

Mindaugas Vizgaitis – sūrių gamybos technologas

Hubert Hiron – sūrių gamybos ūkiuose konsultantas, veterinarijos gydytojas homeopatas, „Zone Verte” narys

Mirek Sienkiewicz – Lenkijos sūrių festivalio „Czas na Ser” organizatorius, sūrių gamybos technologas

Paulius Jurkevičius – portalo 15min.lt gastronomijos apžvalgininkas (Roma)

Ieva Martinkutė  – parduotuvės „Masters of Cheese” įkūrėja, sūrių entuziastė, vyno ir maisto derinimo žinovė

Seminaras

Rugpjūčio 14 d., antradienį, 12 val. Kaune festivalio svečias Hubert Hiron ves seminarą tema „Sūrio gamyba – mikrobiologinis aspektas”.

Lektorius Hubert Hiron yra veterinarijos gydytojas nuo 1983 m., taip pat mikrobiologas ir buvęs sūrininkas, 10 metų auginęs pienines avis. Šiuo metu veda gausybę seminarų ūkininkams apie atrajotojų mitybą, gydymą ir sūrių gamybą naudojant savo pasigamintus raugus.

Dalyviai išklausys lektoriaus prezentaciją, gaus seminaro medžiagą, bus klausimų – atsakymų sesija.

Seminaro kaina 20 Eur

Registracija audrius.jokubauskas@gmail.com 8 676 02967

Vietų skaičius ribotas

Seminaro vieta bus patikslinta vėliau

Būtinai klauskite jei yra neaiškumų.

Audrius Jokubauskas

8 676 02967

audrius.jokubauskas@gmail.com

Renginį organizuoja Druskininkų kultūros centras ir Sūrininkų asociacija