Pats auginu, pats parduodu

Ką reikia žinoti smulkiesiems ūkininkams ir gamintojams, norintiems parduoti savo produkciją?

PRODUKTAI, KURIUOS PARDUODANT MAŽAIS KIEKIAIS TAIKOMI SUPAPRASTINTI REIKALAVIMAI:

  • užaugintos ūkyje ir iš natūralios aplinkos surinktos sraigės;
  • šviežia mėsa (jeigu išpjaustoma ne daugiau kaip 3 t per savaitę);
  • paukštiena ir triušiena (leidžiama paskersti ne daugiau kaip 150 gyvūnų per savaitę);
  • mėsos gaminiai ir pusgaminiai (jei per savaitę pagaminama ne daugiau kaip 500 kg gaminių ir ne daugiau kaip 200 kg pusgaminių);
  • laukiniai ir ūkiuose auginami medžiojamieji gyvūnai (per vieną medžioklės sezoną laukinių kanopinių ir kitų maistui sumedžiotų sausumos žinduolių skaičius negali viršyti 50 vnt., o laukinių paukščių ir kiškinių – 250 vnt.);
  • pienas ir jo produktai (parduodant arba perdirbant iki vieno tūkst. litrų per dieną);
  • natūraliai gamtoje sugautos ar ūkiuose užaugintos žuvys ir jų produktai (kai sugaunama, perdirbama ir parduodama ne daugiau kaip 150 kg per dieną);
  • kiaušiniai (iš ūkio, kuriame laikoma ne daugiau kaip 50 vištų);
  • medus (laikant iki 50 avilių).

Nedideliais kiekiais užaugintus produktus galima realizuoti vietinėje rinkoje, t. y. Lietuvos teritorijoje:

  • tiesiai iš ūkio;
  • turguje;
  • pristatomi parduotuvėms ar viešojo maitinimo įmonėms.

SUPAPRASTINTI REIKALAVIMAI MĖSOS, ŽUVŲ, PIENO GAMINIŲ IR PUSGAMINIŲ PATALPOMS BEI GAMYBAI

  • gamybos patalpose gali nebūti dušo ir tualeto, jeigu jie yra įrengti šalia esančiuose pastatuose;
  • patalpoms tinka medinės durys ir langai, jeigu jų paviršius padengtas lengvai plaunama ir dezinfekuojama danga (dažais);
  • mėsos, žuvų, pieno žaliavai laikyti nebūtina įrengti atskiros patalpos, tam pakanka šaldytuvų, kuriuose palaikoma tinkama temperatūra;
  • mėsos žaliavą galima laikyti ir sūdyti šaldytuve, esančiame mėsos išpjaustymo patalpoje, kurioje gali būti ir prieskoniams, maisto priedams, kitoms žaliavoms skirtos spintos;
  • žaliavinio pieno šaldymo įrenginys gali stovėti pieno produktų gamybos patalpose;
  • žuvų žaliavą galima laikyti šaldytuve, esančiame žuvų išpjaustymo patalpoje, kurioje taip pat gali būti prieskoniams, maisto priedams, kitoms žaliavoms skirtos spintos, čia žuvys gali būtis sūdomos ar įtrinamos prieskoniais;
  • rūkyklas galima įrengti lauke, tačiau pervežimo metu svarbu apsaugoti mėsos, žuvų ar pieno produktus nuo užteršimo ir atmosferos poveikio;
  • supakuotos žaliavos gali būti atvežamos ir pagaminti supakuoti produktai išvežami per tas pačias duris;
  • nereikia atskirų patalpų šalutiniams gyvūniniams produktams (ŠGP) laikyti – užtenka turėti pažymėtą uždaromą konteinerį;
  • nereikia atskirų patalpų pagamintiems, supakuotiems ir nesupakuotiems produktams saugoti.

MAŽUOSE GYVULIŲ ŪKIUOSE IR JŲ SKERDIMO CECHUOSE NEBŪTINA TURĖTI:

  • specialių aptvarų gyvuliams laikyti prieš skerdimą;
  • atskirų aptvarų sergantiems gyvuliams prieš skerdimą atskirti;
  • atskiro šaldytuvo sulaikytoms skerdenoms, dėl kurių tinkamumo maistui turi būti atliktas atskiras vertinimas;
  • patalpų subproduktams tvarkyti, išpjaustyti, ŠGP saugoti.

Pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informaciją