2022 m. spalio 12 d. Vokietijos Federalinė Vyriausybė, vadovaujantis Gyvulininkystės produktų ženklinimo įstatymu patvirtino naujus privalomus kiaulienos ženklinimo reikalavimus.
Reikalavimuose numatoma nurodyti ir gyvūnų gerovę nusakančias auginimo sąlygas. Taigi Vokietijoje ženklinimo sistema bus pradėta diegti nuo kiaulienos sektoriaus. Vėliau planuojama sparčiai išplėsti ženklinimą ir įtraukti kitas gyvūnų rūšis, restoranų ir viešojo maitinimo sektorių bei perdirbtus produktus. Pagrindinė informacija apie gyvulininkystės produktus apims šiuos elementus:
- Pirmiausia bus nurodyta kokia tai kiauliena: šviežia, atšaldyta, šaldyta / fasuota ir nefasuota / maisto mažmeninės ir didmeninės prekybos įmones, paslaugų kasas, specializuotas parduotuves, internetinę mažmeninę prekybą.
- Ženklinimas bus grindžiamas sąlygomis, kuriomis gyvūnai laikomi vadinamuoju „produktyvaus gyvenimo laikotarpiu“.
- Etiketėje bus atskirtos penkios skirtingos laikymo rūšys: laikymas tvartuose; laikymas tvarte, plius papildoma erdvė; patalpos su papildomu šviežiu oru; išėjimai į lauką / laisvai laikomi ir ekologiški.
- Laikymas patalpose: penėjimo metu gyvuliai laikomi laikantis minimalių teisinių standartų.
- Patalpa ir plius erdvė: kiaulės turi mažiausiai 20 procentų daugiau erdvės, palyginti su minimaliais teisiniais standartais.
- Patalpos su šviežiu oru: savo laikymo vietoje kiaulės turi turėti sąlytį su lauko klimatu. Tai pasiekiama paliekant bent vieną patalpos pusę atvirą, kad gyvūnai galėtų pajusti artimiausios aplinkos, pavyzdžiui, saulės šviesos, vėjo ir lietaus pojūčius.
- Išėjimas į lauką /laisvai laikomiems gyvūnams: kiaulės turi būti laikomos lauke arba laikomos lauke be nuolatinio laikymo visą dieną, bet ne trumpiau kaip aštuonias valandas per dieną.
- Ekologiška: Gyvulininkystė atitinka ES Ekologinio ūkininkavimo reglamento reikalavimus. Tai reiškia dar didesnį buvimą lauke ir dar daugiau vietos kiaulidėje.
Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos informacija