ŽŪR atstovai lankėsi viename stipriausių pienininkystės kooperatyvų Europoje – „Mlekpol“

Birželio 16 d. Lenkijoje viešėjo Lietuvos žemės ūkio rūmų (ŽŪR) atstovai – direktorius Sigitas Dimaitis, Projektų valdymo skyriaus vedėja Ina Kalėdienė ir Lietuvos galvijų veisėjų asociacijos (LGVA) direktorius dr. Edvardas Gedgaudas. Vizito tikslas – susipažinti su Lenkijos pienininkystės sektoriaus pažangia praktika ir aptarti dvišalio bendradarbiavimo galimybes su vienu didžiausių pieno kooperatyvų Europoje – „Mlekpol“. 

Pažangi gamyba ir tarptautinis pripažinimas

„Mlekpol“ – tai modernus, tvariai valdantis kooperatyvas, kurio sėkmę lemia pažangūs gamybos procesai, aukštos technologijos ir griežti kokybės standartai. Žaliava gamybai – aukščiausios kokybės pienas – tiekiama daugiau nei 8000 kooperatyvo narių ūkininkų iš visos Lenkijos.

„Kasmet kooperatyvas superka daugiau nei 2 milijardus litrų pieno, o produkcija gaminama net 14-oje specializuotų perdirbimo padalinių. Plačiai žinomi prekių ženklai – Łaciate, Milko, Mazurski Smak, Rolmlecz – užima svarbią vietą Lenkijos vartotojų kasdienybėje. Beveik 30 % produkcijos eksportuojama į daugiau nei 100 pasaulio šalių, tarp jų – Artimųjų ir Tolimųjų Rytų rinkas”, – informavo direktorius Krzystof Ostrowski.

Inovacijos ir mokslas – neatsiejama plėtros dalis

Kaip pažymėjo Lenkijos galvijų augintojų ir pieno gamintojų federacijos prezidentas Andrzej Steckiewicz, „Mlekpol“ neapsiriboja tik gamyba – dar 2010 m. įkurtas Pieno pramonės inovacijų institutas Mrongove tapo pirmuoju tokio tipo maisto pramonės mokslo centru Lenkijoje. Šiandien institutas, turintis mokslinių tyrimų ir plėtros centro statusą, dirba su viena moderniausių tyrimų laboratorijų Europoje.

Instituto veikla apima: pašarų, žaliavų, produktų, priedų ir medžiagų tyrimus; technologijų kūrimą ir tobulinimą; mokslinius ir eksperimentinės plėtros darbus.

Tęsiamas Lietuvos–Lenkijos bendradarbiavimas

ŽŪR direktorius Sigitas Dimaitis pasidžiaugė, kad dar 2024 m. rugsėjį pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarp Lietuvos žemės ūkio rūmų, Lietuvos galvijų veisėjų asociacijos ir Lenkijos pieno gamintojų federacijos šiandien įgyvendinama realiais veiksmais.

Naujausios pieno sektoriaus aktualijos

LGVA direktorius dr. Edvardas Gedgaudas pasidalijo aktualia informacija apie Lietuvos pieno sektoriaus tendencijas ir inovacijas. Jis pabrėžė, kad: pieno sudėtis, ypač riebalų kiekis ir kokybė, tampa vis svarbesniu veiksniu, lemiančiu perdirbėjų ir vartotojų vertinimą; daug dėmesio skiriama pieno baltymų profiliui, kuris turi įtakos technologiniam apdorojimui ir produktų kokybei (ypač sūrių gamyboje); ūkininkus būtina skatinti investuoti į gyvulių šėrimo optimizavimą, siekiant padidinti pieno maistinę vertę natūraliais būdais; vis labiau akcentuojamas pieno be antibiotikų ir jautrumo aplinkai principų laikymasis – tiek dėl vartotojų lūkesčių, tiek dėl rinkos prieigos.

Dr. E. Gedgaudas taip pat pristatė Lietuvos ūkininkų pastangas diegti ūkiuose taikomą pieno kokybės vertinimą realiuoju laiku, naudojant inovatyvius matavimo įrankius bei dalijimosi duomenimis sistemas tarp ūkininkų ir perdirbėjų. „Aukštos kokybės pienas – tai ne tik gamybinė sėkmė, bet ir pasitikėjimo garantas tiek vartotojui, tiek rinkai. Būtent kokybė, o ne tik kiekis, lemia sektoriaus konkurencingumą ir ilgalaikę vertę”, – pažymėjo dr. E.Gedgaudas.

Šis vizitas – dar vienas žingsnis stiprinant Lietuvos ir Lenkijos žemės ūkio partnerystę, grįstą bendrais siekiais – inovacijomis ir atsakingu požiūriu į žemės ūkio ateitį.

Skip to content