Maistas – tai svarbiausias organizmo bioenergetinis šaltinis, būtinoji egzistavimo sąlyga. Tinkama mityba yra tiesiogiai susijusi su mūsų sveikata, todėl svarbu, kad vartotojai valgytų kokybišką, saugų, įvairų ir tinkamai paženklintą maistą. Visame pasaulyje maisto produktų kokybei ir saugumui užtikrinti skiriamas vis didesnis dėmesys. Aukštas maisto saugos lygis yra būtinas užtikrinant ne tik visuomenės sveikatą, bet ir išsaugant vartotojų pasitikėjimą gamintojais bei užtikrinant rinkos funkcionavimą šalyje.
Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, vis dažniau akcentuojamas dėmesys į kokybiškus maisto produktus, jų saugą bei gyventojų mitybos gerinimą. Paskutiniais Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, Lietuva Europos Sąjungoje (ES) yra šeštoje vietoje pagal antsvorį ir dešimtoje pagal nutukimą, o nuo širdies ir kraujagyslių ligų mirštama tris kartus daugiau nei bet kurioje kitoje ES šalyje. Būtent širdies ir kraujagyslių ligos yra tiesiogiai susijusios su nekokybiškų, kancerogeninėmis medžiagomis užterštų produktų vartojimu. Dėl šių priežasčių kiekvienam save gerbiančiam žmogui būtina žinoti apie kokybiškus žemės ūkio ir maisto produktų gamintojus, kokias maistingas medžiagas gauname su maisto produktais ir kaip jos tenkina organizmo poreikius.
Siekiant populiarinti sertifikuotus ekologiškus ir pagal Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemą pagamintus produktus (NKP), ŽŪR įgyvendino projektą pagal LR ŽŪR įgyvendinamą projektą, kurį finansavo Žemės ūkio ministerija, pagal kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų populiarinimo ir realizavimo finansavimo taisykles.
„Įgyvendinant projektą organizavome sertifikuotų ekologiškų ir pagal Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemą pagamintų produktų (NKP) švietėjišką konferenciją „Kokybiškas maistas = sveikas žmogus!“, kurioje pristatėme visuomenei kokybiškus žemės ūkio ir maisto produktus organizuodami sertifikuotų ekologiškų ir pagal Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemą produktų (NKP) degustaciją ir parengėme 3 video filmukus, siekiant ugdyti sveikus vartotojų įpročius bei skatinti kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų vartojimą ir pardavimą. Tikimės, kad mūsų projektas prisidės prie kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų žinomumo, jų naudos ir paskatins vartotojus atkreipti dėmesį į maisto produktų ženklinimą, renkantis maistą parduotuvėse, ar turguje. Džiugu, kad Lietuvoje didžiąją dalį ekologiško ir NKP maisto išaugina ir /ar pagamina ūkininkai, UAB, MB, kurie priklauso atskiroms asociacijos, kurias vienija Žemės ūkio rūmai. Degustacijai produkciją pristatė Lietuvos jaunųjų ūkininkų ir jaunimo sąjunga, Lietuvos žemės ūkio kooperatyvų asociacija „Kooperacijos kelias“, Lietuvos šiltnamių asociacija, Lietuvos daržovių augintojų asociacija, Pramoninių uogynų asociacija, Lietuvos kiaulių augintojų asociacija, Lietuvos verslinių sodų asociacija „Vaisiai ir uogos“, Lietuvos avių augintojų asociacija, Kanapių augintojų, perdirbėjų ir verslo inovatorių asociacija, Lietuvos ekologinių ūkių asociacija, Kauno bitininkų draugija” – informuoja projekto vadovė, Kaimo plėtros ir informavimo skyriaus vyr. specialistė Simona Švoilaitė.
Sveiko ir kokybiško maisto populiarinimo konferencijoje nuotoliniu būdu pranešimą skaitė Švedijos dietologijos ekspertė Sara Jervfors, kuri pristatė trumposios maisto tiekimo grandinės taikymą ugdymo įstaigose Švedijoje. Pranešėja akcentavo, aukštos kokybės ir sveiko maisto reikšmę visuomenei bei sveikų įpročių formavimą nuo pat vaikystės. Taip pat apžvelgė Švedijos teisinę bazę, viešųjų pirkimų procedūros ir kt. Sara Jervfors pažymėjo, kad svarbu naudoti maistą, kuris yra užaugintas/pagamintas kuo arčiau namų, o pirkti maisto produktus taip pat rekomendavo tuos, kurie pagaminti savoje šalyje (vietinius). Pranešėja pažymėjo, kad svarbus ir maisto paruošimas ir jo apdorojimas. Čia reikalinga pasitelkti patyrusius virtuvės darbuotojus, kurie privalo nuolat atnaujinti savo žinias bei nuolat mokytis ir kelti savo kvalifikaciją. Būtina atsižvelgti į savo klimato zoną ir pasiruošti sezoninio maisto piramides.
Siekiant trumpinti maisto tiekimo grandinę ŽŪR inicijavo ir pradėjo įgyvendinti Europos inovacijų partnerystės veiklos projektą „Trumpos maisto tiekimo grandinės sistemos sukūrimas ir įdiegimas“, kurio pagrindinis tikslas – sukurti ir įdiegti sistemą, kurios pagalba žemės ūkio subjektai galėtų be tarpininkų tiekti viešojo sektoriaus įstaigoms (mokykloms, darželiams, slaugos įstaigoms ir pan.) vietoje pagamintą produkciją.
Projektą finansavo Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, pagal kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų populiarinimo ir realizavimo finansavimo taisykles.