Avininkystės parodoje įspūdžių netrūko

2023 m. rugsėjo 9 d. Pavartyčių kaime (Šeduvos sen., Radviliškio r.) esančiame specializuotame avininkystės ūkyje UAB „Genetiniai ištekliai“ Lietuvos avių augintojų asociacija (LAAA) surengė jau vienuoliktąją avininkystės parodą „Avis aprengs ir pamaitins 2023“.

LAAA tarybos pirmininkas Rimantas Kairys, atidarydamas parodą pasidžiaugė, jog paroda kiekvienais metais auga: plečiasi LAAA narių ir verslo partnerių gretos, būtent parodoje tobulinamos kompetencijos, organizuojami švietėjiški seminarai ir edukacijos, avių kirpėjų varžybos, pristatomos Lietuvoje auginamų avių veislės, veikia žemės ūkio technikos ekspozicija, tautodailininkų, amatininkų bei avininkystės reikmenų mugė, ėrienos degustacijos, parodomasis žirgų konkūras, senovinių automobilių paradas, aviganių ir avių pasirodymai.

Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) sveikinimai ir padėkos

Parodos šeimininkus ir svečius ŽŪR bendruomenės vardu pasveikino vicepirmininkas Algis Baravykas. „Džiaugiamės, kad tarp 40 –ies ŽŪR organizacijų yra Lietuvos avių augintojų asociacija, drauge sprendžiame probleminius klausimus, teikiame siūlymus valdžios institucijoms. Šiandien gyvulininkystės organizacijos susiduria su vis griežtėjančiomis mėšlo ir srutų aplinkosaugos reikalavimų tvarkomis, ŠESD  klausimais ir kt. LAAA vadovei Gintarei Kisielienei ir nariams dėkoju už dalyvavimą taikiame mitinge prie Seimo svarstant įstatymo projektą dėl kailinių žvėrelių fermų Lietuvoje uždraudimo. Susitelkimas ir bendras darbas, atstovaujant savo narių interesams yra  būtinas“, – kalbėjo Algis Baravykas.

ŽŪR vicepirmininkas A.Baravykas už aktyvų dalyvavimą Lietuvos avių augintojų asociacijos veikloje, nuoširdų darbą ir indėlį puoselėjant avininkystę bei Ile de France veislės avių veisimą ir populiarinimą šalyje apdovanojo LAAA narę Rūtą Lukoševičiūtę; už jaunatvišką ryžtą ir sėkmingą ES strategijos  „Nuo lauko iki stalo“ įgyvendinimą Lietuvoje, ŽŪR padėka apdovanotas Anykščių rajono ūkininkas, LAAA narys Ladas Katinas; už entuziazmą ir nuoširdų darbą auginant bei veisiant Lietuvos juodgalvių avių veislės avis apdovanotas Ignalinos rajono jaunasis ūkininkas Saulius Šimkūnas.

 

Parodos dalyviams pristatytos avių veislės

Didelio parodos dalyvių sulaukė Lietuvoje auginamų avių pristatymas, kurio metu pristatyta kiekvienos avių veislės charakteristika: Lietuvos vietinės šiurkščiavilnės, Lietuvos juodgalvės, Vokietijos juodgalvės, Vokietijos merinosai, Tekseliai, Ile de France, Škudės, Sufolkai, Kerry Hill, Koburgo lapinės, Vokietijos juodgalvių x tekselio mišrūnai, Valais Blacknose, Kveslando salų, Ostfryzai.

 

Į parodą Kerry Hill veislės avis atvežęs Robertas Galeckas iš Jonavos r. buvo itin smagiai nusiteikęs, mat jo auginamos avytės susilaukia daug pagyrų ir dėmesio dėl ypatingos išvaizdos.

 

Greičiausi avių kirpėjai

Avių kirpėjų varžytuvių komisijos pirmininkas Žilvinas Augustinavičius, supažindinęs konkurso dalyvius su taisyklėmis, davė startą ir avių kirpimo mašinėlės sparčiai įsisuko į avių vilnas. Tuo tarpu avių kirpėjų varžytuvių komisijos nariai akylai stebėjo, ar viskas vyksta pagal taisykles. Žinoma, pasitaikė ir klaidų, už kurias komisijos nariai minusavo balus.

Avių kirpėjų nugalėtojai: Jonas Stonkus – pirmoji vieta; Raimundas Arbačiauskas – antroji vieta; Jurgis Stonkus – trečioji vieta; Gytis Klemunskis – ketvirtoji vieta; Matas Stonkus – penktoji vieta.

Pirmąją vietą užėmęs Jonas Stonkus pasidalino savo svajone – po dviejų metų sudalyvauti pasaulinėse avių kirpimo varžybose Naujojoje Zelandijoje, mat prieš 46 metus tokios varžybos buvo paskelbtos sporto šaka. Žinoma, kad šio sporto esmė – greitas avių kirpimas. Šios sporto rūšies įkūrėjai buvo Naujosios Zelandijos ūkininkai. Jie norėjo suteikti savo darbui naują statusą. Šiuo metu Naujojoje Zelandijoje kas 2 metai vyksta avių kirpimo čempionatas. „Būtų labai įdomu sudalyvauti tokiose varžybose. Tai tarsi svajonė, kuriai galbūt ir bus lemta išsipildyti. Gaila, kad pas mus Lietuvoje avių kirpimo varžybose nedalyvauja moterys, o štai užsienio šalyse joms visai neblogai sekasi. Suprantu, kad man dar reikia treniruotis, kad būčiau miklus ir greitas, tačiau tuo pačiu ir labai koordinuotas. Gaila, kad Lietuvoje tokio amato neturime kur mokytis, todėl mokytis tenka per Youtube kanalą“, – šypsodamasis kalba Jonas Stonkus. Beje Jonui kompaniją varžytuvėse palaikė du broliai – Jurgis, užėmęs trečiąją vietą ir Matas, užėmęs penktąją vietą.

Nuotraukoje: avių kirpimo varžytuvių nugalėtojas Jonas (vidury) su broliais.

Avių augintojai kenčia nuo vilkų daromos žalos

Nuolatinis parodos dalyvis į parodą atvežęs tekselių veislės avis Gintautas Činskis pasidalino nemaloniomis žiniomis apie nuolatinius vilkų išpuolius ir daromą žalą. „Imuosi įvairiausių gudrybių pergudrauti vilkus ir apsaugoti savo bandą, bet pavyksta ne visada. Net ir elektrinis aptvaras ne visada padeda“, – sako G. Činskis.

Per metus vilkai Lietuvoje papjauna apie 1 400 naminių gyvūnų, daugiausia avių. Ūkininkams už vilkų padarytą žalą pernai išmokėta apie 200 tūkst. eurų.

Aktualu avių augintojams

Iki rugsėjo 22 d. norintieji gauti paramą įsigyti priemones, kurios padėtų apsaugoti ūkinius gyvūnus nuo plėšrūnų, kviečiami Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) teikti paramos paraiškas. Besisaugantys vilkų ūkininkai gali kreiptis ir paramos prevencinėms priemonėms – ne tik tvoroms, bet ir aviganiams šunims įsigyti. Perkant Podhalės aviganį, skiriama beveik 700, Vidurio Azijos aviganį – 560 eurų parama.

Lenkijoje išvestos Podhalės veislės aviganiai yra puikūs sargai. Šis būdo bruožas yra įgimtas – tereikia šunį tinkamai išdresuoti ir turėsite tiesiog nepakeičiamą sargą, kuris saugos ir gyvulių bandą ir namų teritoriją.

Mokslo ir mokymo įstaigos taip pat parodoje

Parodos svečius ir dalyvius sveikino ir LSMU Gyvulininkystės instituto direktorius dr. Artūras Šiukščius, o instituto stende buvo galima susipažinti su mokslo naujovėmis ir Lietuvos saugomais gyvūnais.

Radviliškio technologijų ir verslo mokymo centro direktorius Jonas Pravilonis ir praktinio mokymo vadovas Alvidas Slavinskas šiais metais atvyko į parodą ne tik su mokyklos stendu, bet ir su žirgais, kurie dalyvavo parodomojoje programoje, mat mokykla rengia Žirgininkystės verslo darbuotojus.

Svečiai iš Latvijos

Parodoje apsilankę Latvijos avių augintojų asociacijos nariai pažymėjo, kad Lietuvoje avių paroda kur kas didesnė ir turiningesnė, nei Latvijoje. „Atvykstame į parodą, nes Latvijos ir Lietuvos avių augintojai bendradarbiauja.  Mūsų organizacijai 22-eji, taigi esame šiek tiek jaunesni nei lietuvių avių augintojai. Mūsų organizacija yra Latvijos žemės ūkio organizacijų bendradarbiavimo tarybos (LOSP), kuri vienija 58 organizacijas, narė. Smagu, kad LOSP turi puikius ryšius ir bendradarbiauja su Lietuvos žemės ūkio rūmais. Manau, kad tarptautinis bendradarbiavimas yra svarbus keičiantis informacija, patirtimi, mokslo naujovėmis, naujomis idėjomis“, – sakė Latvijos atstovė Ilze Miķelsone.

Pagalbininkai – savanoriai

Smagu buvo parodoje sutikti gausų jaunimo būrį iš Šeduvos gimnazijos, kurie geranoriškai pagelbėjo organizatoriams. Kaip sakė vienas jaunuolis: „Esame čia, nes savanoriaujame. Jau ne pirmi metai draugaujame su visai netoli nuo mūsų mokyklos įsikūrusia Šeduvos avininkyste, todėl pagelbėti ir smagu, įdomu ir naudinga.