Rokiškio rajone vyrauja smulkūs ir vidutiniai ūkiai, kuriems dažnai sunku pasiekti gerų finansinių rezultatų, todėl reikia ieškoti galimybių įvairinti savo veiklą – ūkyje pradėti perdirbti produkciją, įsirengti skerdyklą ar papildomai užsiimti žemės ūkiui alternatyvia veikla.
Žemės ūkio rūmų Savivaldos organizatorė Rokiškio rajone Lina Meilutė – Datkūnienė ir Rokiškio rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus atstovai spalio 20-ąją Rokiškio rajono smulkiesiems ūkininkams organizavo edukacinę kelionę į Panevėžio, Kelmės ir Tauragės rajonuose veikiančius ūkius.
Rokiškėnai apsilankė Panevėžio rajone Paliūniškio kaime ūkininkaujančios Zinos Rutkauskaitės pieninių avių ir ožkų ūkyje. Ūkyje jaučiamas žmogaus ir gamtos glaudus ryšys.
„Mūsų ūkyje kiekvienas gyvūnas mylimas. Ūkyje perdirbame ožkų ir avių pieną, brandiname sūrius, darome varškę, jogurtą, feta sūrį, ir ožkų pieno sviestą, kurį Lietuvoje tikriausiai vieninteliai gaminame. O pagamintą produkciją realizuojame didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Kaune ir Vilniuje“ – nuoširdžiai pasakoja Zina Rutkauskaitė.
Namo rūsyje įrengtos pieno perdirbimo ir sūrių brandinimo patalpos. Didelių investicijų mažoms gamybos apimtims neprireikė, todėl ūkininkė nesinaudojo jokia ES parama. Žinia, ūkyje darbo niekada netrūksta, nes ūkininkė pluša viena: prižiūri gyvuliukus, organizuoja visą perdirbimo procesą bei rūpinasi produkcijos pardavimu. Tačiau ūkininkė nesiskundžia, o jos meilė gyvuliukus ir atsidavimas darbui tikrai puikus pavyzdys.
Dalindamiesi įspūdžiais rokiškėnai tęsė edukacinę kelionę po Kelmės rajone Liolių kaime . įsikūrusią triušių fermą, kurios šeimininkas Tadas Dzvankus. Fermoje straksi per 3 tūkst. mėsinių baltų triušių. T. Dzvankus rūpinasi gyvūnėlių gerove ir, kad gyvūnėlių negąsdintų nei šeimininkas, nei skerdikas, nei pašaliniai žmonės, visą parą fermoje groja muzika.
„Svarbiausias dalykas triušininkystėje – savalaikė vakcinacija. Jei ji bus užtikrinta, nuostolių bus išvengta. Šiuo klausimu turiu skaudžią patirtį. Dabar norėčiau ūkį plėsti, tačiau neleidžia keisti žemės ir pastatų paskirties. Ši kliūtis ne vienam rajono ūkininkui trukdo plėsti ir kryptingai vystyti pelningą verslą“ – pasakoja Tadas Dzvankus.
Tado Dzvankaus ūkis tiekia triušieną vienam didžiausių Lietuvos prekybos centrų du kartus per savaitę. Ūkyje įrengta skerdyklėlė atitinka visus reikalavimus. Produkcijos fasavimo patalpos įrengtos taip pat vietoje. Artimiausiu metu ūkininkas planuoja įsirengti ir mėsos išpjaustymo mini cechą.
Trečiasis rokiškėnų aplankytas ūkis – Tauragės rajone Skaudvilėje ūkininkaujančių Stanislavos ir Broniaus Pratašių, auginančių mėsinius aubrakų veislės galvijus ūkis.
„Nors aubrakų veislės mėsiniai galvijai iš pažiūros ramūs gyvūnai, tačiau sunkiausia su jais tuomet, kai reikia gyvūną reikia sugauti norint paženklinti, apžiūrėti, pervežti ir pan. Gyvuliai stiprūs, todėl teko ne kartą patirti ir rimtų traumų“ – pasakojo Bronius Pratašius.
Ilgametę ūkininkavimo patirtį turintys ūkininkai yra įkūrę UAB Vitaneda, kuri atlieka galvijų skerdimo paslaugas. Taip pat įmonė užsiima paskersto galvijo iškaulinimu, mėsos ir jos gaminių įpakavimu vakuuminiu būdu. Skerdykla turi ekologiškos skerdyklos sertifikatą, todėl čia vežami skersti galvijai iš ekologinių ūkių.
„Gaila, kad skerdyklos našumas nėra išnaudojamas, kadangi trūksta ekologiškos mėsos. Taip pat apgailėtina dėl perteklinių priežiūros procedūrų, kai vien kontrolės žurnalų reikia pildyti net 40: rankų plovimo, šaldytuvų varstymo ir kt.“ – dalinosi patirtimi Stanislava ir Bronius Pratašiai.
Taigi, pasisėmę idėjų, pasidalinę patirtimis ir įspūdžiais, o svarbiausia – kupini naujų iniciatyvų rokiškėnai jau planuoja ateities veiklas savo ūkiuose.
Žemės ūkio rūmų Savivaldos organizatorė Rokiškio r. Lina Meilutė – Datkūnienė