Prancūzija imasi maisto grandinės valdymo

Paryžiuje pristatytas plataus masto teisės aktų paketas, skirtas maisto produktų grandinės įmonių valdymui.

Įstatymais bus siekiama užtikrinti, kad Prancūzijos ūkininkai gautų teisingesnę kainą už savo gaminamą produkciją. Šis pasiūlymas įtrauktų ūkininkų gamybos sąnaudas į sutartis su prekybos centrais. Teoriškai tai leistų išvengti sutarčių, kurios neužtikrina ūkininkui deramos kainos. Be to, naujasis įstatymas leistų ūkininkams peržiūrėti sutartis, jei ženkliai pakistų gamybos sąnaudos.

Numatyta ir kita priemonė, skatinanti įmones parduoti produktus pelningai. Prancūzijos vyriausybė tikisi, kad tokios priemonės sustabdys kainų mažinimo vajų, kuris tiesiogiai įtakoja ūkininkų pelną. Parduotuvės privalės prie kainos pridėti ne mažiau kaip 10 proc. antkainį, o tai reiškia, kad iš ūkininko už 1 EUR pirktas kilogramas svogūnų turės būti parduodamas ne mažiau kaip už 1,10 EUR. Paryžius taip pat ketina uždrausti tokias akcijas kaip „vieną perki – vieną gauni nemokamai”.

Šis įstatymų paketas rodo visoje Europoje didėjantį susirūpinimą ūkininkų ekonominiu saugumu.

Praėjusiais metais ES Omnibus paketas sustiprino ūkininkų derybinę poziciją su pirkėjais. Žemės ūkio komisaras Philas Hoganas šį pavasarį pristatys ES lygmens maisto grandinės teisės aktus.

Prancūzijos projekte taip pat siūloma neleisti pesticidų kompanijoms taikyti dideles nuolaidas produktams, išleidžiant vadinamuosius sąnaudų mažinimo sertifikatus. Vyriausybė teigė, kad ši priemonė buvo pateikta siekiant sumažinti žemės ūkio sektoriaus priklausomybę nuo fitosanitarijos produktų.

Numatoma priemonė, kuria iki 2020 m. bus siekiama užtikrinti, kad bent pusė visos Prancūzijos viešojo sektoriaus perkamo maisto būtų pagaminta iš ekologiškų, ar vietinės gamybos produktų.

Prancūzija teigia, kad naujos taisyklės turės įtakos daugiau nei pusei iš 7,3 milijardo maisto produktų, kurie kiekvienais metais suvartojami už namų ūkio ribų, įskaitant mokyklas ir ligonines.