Supaprastinti reikalavimai norintiems mažais kiekiais tiekti gyvūninio maisto produktus

 

Lietuvoje mėsos, pieno, žuvies ar žvėrienos gaminius nedideliais kiekiais gamina ir tiesiogiai vartotojams parduoda daugiau kaip pusė tūkstančio smulkiųjų ūkininkų ir žemės ūkio įmonių. Norinčiųjų užsiimti tokia veikla – daugėja, kasmet jų skaičius išauga vidutiniškai 10 %. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nuolat peržiūri galiojančius teisės aktų reikalavimus ir rengia rekomendacijas, kaip šiuos reikalavimus įgyvendinti paprasčiau, bet išlaikant minimalius higienos reikalavimus ir užtikrinant gaminamų maisto produktų saugą.

 

VMVT stengiasi, kad smulkieji gamintojai galėtų kuo paprasčiau surasti savo nišą ir savo vartotoją bendroje maisto rinkoje. Paprastesni reikalavimai ir lengvesnė verslo pradžia prisideda ir mažinant šešėlį ar nelegalios veiklos atvejus, tiekiant rinkai gyvūninius maisto produktus, ypač mėsą ir jos gaminius. Svarbu, kad pirmąjį žingsnį žengę ūkininkai ar kooperatyvai nesustotų ir siektų plėtoti savo veiklą.

VMVT specialistai primena, kad norintys (tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys) užsiimti gyvūninio maisto tvarkymo veikla, gali nesudėtingai ją pradėti. Reikia tik kreiptis į teritorines VMVT, kurių specialistai suteikia konsultacijas gamybos ir technologiniais klausimais, supažindina su teisės aktų reikalavimais, pataria, kaip tinkamai ir minimaliomis sąnaudomis įrengti gamybos patalpas pagal būtinuosius higienos reikalavimus.

Daugelis reikalavimų gali būti taikomi lanksčiai, tačiau maisto saugumo ir minimalius higienos reikalavimus užtikrinti privaloma. Jau ne vienus metus galioja paprastesni reikalavimai gamybos patalpoms bei jų įrengimui, aplinkos ir mėsos temperatūrų režimams, produkcijos laikymui bei transportavimui, tiekėjų aprangai ir kt.

Mažais kiekiais tvarkančiais maistą laikomi subjektai, per savaitę pagaminantys ne daugiau kaip 500 kg mėsos gaminių ar 200 kg mėsos pusgaminių, per vieną kalendorinę dieną išdarinėjantys, perdirbantys ne daugiau kaip 150 kg žuvininkystės produktų, ar gaminantys pieno gaminius savo ūkyje ne daugiau kaip iš 1 tonos žalio pieno per dieną.

Daugiau informacijos apie pačius reikalavimus galima rasti:

https://vmvt.lt/sites/default/files/mkgp_rekomendacijos_2017_12_29.pdf

https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/05f3fb5047f711e89197e1115e5dbece?jfwid=sujolhxew

 

VMVT informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.