Išrinkti 2018-ųjų geriausi sūriai

Rugpjūčio 11 d. Druskininkuose vyko penktasis Sūrių festivalis. Ūkininkai – sūrių gamintojai kvietė ne tik paragauti, bet ir įsigyti gardžių ir kokybiškų sūrių, demonstravo sūrio gaminimo procesą, kvietė į degustacijas. Tarp Lietuvos sūrio gamintojų, dalyvavo ir svečiai iš Latvijos bei Lenkijos.

Sūrių festivalyje dalyvavo per 20 sūrininkų su savo ūkiuose pagamintais sūriais iš karvių, avių ir ožkų pieno. Sūrio festivalio ekspertų komisija, kurių gretose – sūrių gamybos konsultantas Hubert Hiron (Prancūzija), Lenkijos sūrių festivalio „Czas na Ser” organizatorius ir technologas Mirek Sienkiewicz, „Vyno klubo“ steigėja ir direktorė, someljė mokyklos įkūrėja Rasa Starkuvienė, sūrių gamybos technologas Mindaugas Vizgaitis, parduotuvės „Masters of Cheese“ įkūrėja, sūrių entuziastė, vyno ir maisto derinimo žinovė Ieva Martinkutė bei gastronomijos apžvalgininkas Paulius Jurkevičius, geriausiu 2018 – ųjų metų sūriu išrinko Laužėnų kaimo sūrinės gaminį „Ožka pataluose”. Geriausiu karvės pieno sūriu tituluotas puskietis žalio karvės pieno sūris „Viržinis“, pagamintas sūrinėje „Varinis puodas“, geriausiu avių pieno sūriu – puskietis žalio avių pieno sūris „Ūta“, kurį pagamino ūkininkai Birutė ir Giedrius Prakapavičiai, geriausiu ožkų pieno sūriu ir pelėsiniu sūriu – pelėsinis žalio ožkų pieno sūris „Lėtas“, kurį pagamino ūkininkė Vaida Genienė. Originaliausio sūrio, kurio pavadinimas – „Juodasis perlas“ ir geriausio mėlynojo pelėsio sūrio iš žalio ožkos pieno titulą pelnė, taip pat ūkininkės Vaidos Genienės gaminiai.