Atnaujintos Nacionalinės kokybės sistemos taisyklės

2022 m. gegužės 20 d. Lietuvos žemės ūkio ministro įsakymu „Dėl Nacionalinės maisto kokybės sistemos taisyklių patvirtinimo ir kai kurių žemės ūkio ministro įsakymų pripažinimo netekusiais galios“ buvo patvirtintos atnaujintos Nacionalinės maisto kokybės sistemos taisyklės, kuriomis nustatoma dviejų pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą pagamintų produktų (toliau – NKP) ženklų naudojimo tvarka ir tokiais ženklais ženklinamai produkcijai keliami reikalavimai bei sukonkretinami veiksniai, kuriais NKP turi išsiskirti iš įprastinių produktų, esančių rinkoje.

Skirtingais ženklais ženklinami produktai skirsis reikalavimais tiek gamybos procesui, tiek ir galutinio produkto kokybei. Ženklu „Nacionalinė Kokybė Lietuva“ ženklinami produktai, atitinkantys pagrindinius reikalavimus, o ženklu „Kokybė“ – produktai, atitinkantys pagrindinius ir papildomus reikalavimus. Šie reikalavimai išdėstyti devyniose konkrečių produktų grupių specifikacijose.

 

 

NKP – tai produktai, kurie pasižymi savo natūralumu, maistingumu bei aplinkos tausojimo aspektais. Šių produktų gamybos procese ribojamas mineralinių trąšų, pesticidų, vaistų naudojimo kiekis, dažnumas ir laikas, įgyvendinami paukščių auginimo be antibiotikų reikalavimai. Auginant augalus naudojamas tik minimalus trąšų kiekis, būtinas visavertei vegetacijai, apskaičiuotas pagal dirvos tyrimo rezultatus bei maisto medžiagų balansus. Perdirbant tokius produktus nenaudojami sintetiniai maisto priedai (konservantai, saldikliai, aromato ir skonio stiprikliai, dažikliai). Šie produktai yra šviežesni, nes pateikiami vartotojui per trumpesnį nei įprasta tos kategorijos produktams laikotarpį. Taikomi ekstensyvūs auginimo, gamybos bei maistingumą išsaugantys perdirbimo būdai, todėl produktai pasižymi išskirtiniu skoniu, kvapu, išvaizda ir konsistencija. Jų sudėtyje yra didesnis biologiškai vertingų medžiagų kiekis, sumažinta energinė vertė, nenaudingų organizmui riebalų, sočiųjų riebalinių rūgščių, druskos, cukraus kiekis. Juos gaminant naudojami geriausi prieinami gamybos būdai, aplinką saugojančios technologijos. Visi maisto produktų grupėms keliami reikalavimai yra išdėstyti nacionalinės maisto kokybės sistemos specifikacijose